Vilka saker säger du till dig själv att du ”borde” göra?

Hur många gånger tänker man inte för sig själv att detta ”borde” jag göra?


  • Jag borde röra på mig mer fysiskt åtminstone en eller två gånger i veckan

  • Jag borde tänka mer på vad jag stoppar i mig

  • Jag borde skapa mer tid åt återhämtning och avkoppling.

  • Jag borde försöka vara mer optimistisk och positiv


Hos mig finns denna inre röst varje dag, som säger att jag borde göra detta eller det. Den säger åt mig att jag borde bli mer som alla andra som mina ögon ser varje dag på sociala medier eller tv. Allt för att inte verka mindre eller sämre som person.

- Robin, du borde ta tag i ditt liv och ta det på mer allvar. Du är inte purung längre utan bör definitivt tänka mer på den fysiska hälsan.


Ordet ”borde” är ett ord med väldigt mycket makt i sig. Det är ett otroligt laddat ord som med felbetoning och vid fel allmäntillstånd kan få en människas övergripande mentala tillstånd att påverkas starkt och få en negativ konnotation i vardagen genom att att skapa orealistiska förväntningar hos oss själva. Förväntningar som får oss att känna oss besegrade och därmed bli mer mottagliga för depression och ångest.


Men för någon dag sedan slog det mig att om man istället försöker ändra ens egna tankesätt och byter ut orden ”jag borde” till orden jag ”kommer”, ”kan” ”vill” eller ”ska försöka” så kan man istället skapa sig bättre förutsättningar och på det även minimera ångesten och samtidigt bli mer realistisk mot sig själv.


Du skapar en mer övergripande kontroll över situationen du tänker sätta dig själv i och du kan själv bestämma när och hur du vill nå dina visioner.


Detta är något jag kommer ta med mig framöver genom min egna vardag. Jag tror den kan hjälpa till mycket på olika plan.

Jag uppmanar dig till att pröva denna teori också. Vi kan förändra oss själva genom att göra det vi vill snarare än att göra det vi känner vi borde göra för oss själva.

Det är dags att pröva implementera en mentalitet av jag ”kommer”, ”vill” eller ”kan” när det gäller saker vi vill få ut av livet. Jag tror vi har mycket av att vinna på det och kommer förvånas av hur denna lilla förändring kan göra stor skillnad.


Låt oss pröva tillsammans!

0 comments